in

Jaký tuk je nejlepší do cukroví? Mimo není ani sádlo!

Máslo
Pečení vánočního cukroví je i o výběru správných surovin. Ve většině domácností se peče hned několik různých druhů cukroví, takže roli při výběru surovin hraje i cena. Pokud ovšem budete chtít ušetřit na tuku, může se stát, že cukroví nebude dobře držet a rozsype se ještě před štědrovečerní večeří. Je tedy lepší máslo, rostlinný olej či třeba sádlo?

Máslo je ideální, ale drahé

Nejlepší volbou je máslo, které má vysoký podíl tuku 80-90 %. Právě tuk zajišťuje, že bude cukroví křehké a budu mít dobrou texturu. Jeho nevýhodou však je, že je drahé, takže velké pečení by se mohlo pořádně prodražit. Lze však stále ještě zvolit i některý z rostlinných tuků jako jsou Hera či Flora Gold. Tam najdeme minimálně 70 % rostlinných tuků doplněných vodným roztokem. Jedná se o osvědčené tuky, které však vyjdou levněji než máslo. Nechcete-li z nějakého důvodu palmový olej, je potřeba si u rostlinných tuků prostudovat složení. Jeho výskyt je navíc častý u hotových těst, takže zde je potřeba obezřetnost. Použít lze i sádlo, které se do některých druhů dává tradičně, ale i když to na chuti nepoznáme, tak do všeho vhodné není. Cukroví se totiž může roztékat. Spíše se tedy kombinuje ještě s dalšími tuky.

Cukroví správně uchovávejte

Když už budete péct s kvalitním tukem, tak jistě nechcete, aby se vám cukroví zkazilo. Správné skladování je nezbytné! Používáme tuk, takže pochopitelně dochází k oxidaci. Ztráta vůně je pak nejmenším problémem, který může nastat. Abyste cukroví nemuseli vyhazovat, je potřeba, aby bylo uchováváno v chladu.
Dámský červený zimní kabát

Jak vyčistit kabát: Můžete ho vůbec vyprat doma, nebo musí do čistírny?

Rozchod

POZOR! Neděle bude den, kdy se letos rozejde nejvíce párů. Důvod je zarážející