in

Nepečou cukroví! Stále více lidí propadá hitu RAW cukroví. Zkuste i vy tyto 3 recepty

Raw cukroví
Cukroví k vánoční pohodě zkrátka patří, ale v lednu si ho možná budete vyčítat. Nejen, že už se na něj nebudete moct ani podívat, ale možná se vám zatmí před očima, až si stoupnete na váhu. Hitem je ovšem tzv. raw cukroví. Raw je způsob přípravy jídel, kdy tepelná úprava není vyšší než 42 °C. Nějaké velké pečení tedy nečekejte, spíše budete suroviny „slepovat“ dohromady. Z toho důvodu je pro takové cukroví nutné využít méně využívané suroviny. Nemyslete si však, že tento trend nemůže být dobrý. Mnoho lidí na raw stravu přechází, protože ji považují za zdravější, ale věřte, že i na těchto kouscích si pochutnáte.

Kokosové kuličky

Jednou z klasik, která se stále více objevuje v různých obměnách mezi cukrovím jsou kokosové kuličky. Pro milovníky kokosu budou tyto raw kuličky splněný sen! Ingredience:
  • ½ hrnku kešu ořechů
  • 1 hrnek kokosového másl
  • ½ hrnku agáve sirupu (světlého)
  • ¾ hrnku strouhaného kokosu
Postup: Do kuchyňského robota dáme strouhaný kokos a mixováním vyrobíme kokosové máslo. Konzistence by měla být skoro tekutá. Nelijeme máslo do misky. Přidáme rozmixované ořechy (na mouku) a zbytek ingrediencí. Důkladně promícháme a vytvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Kuličky skladujeme v lednici.

Čokoládová srdíčka

Čokoládu milujeme všichni a nemusí to být pouze srdíčka. Z tohoto chutného těsta si snadno vykrojíte, co jen budete chtít. Ingredience:
  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kakaa
  • 1 hrnek sušeného kokosu
  • ½ hrnku agáve sirupu
  • 2/3 hrnku kokosového másla (viz předchozí recept)
  • 1/3 hrnku kakaových bobů
  • ¾ lžičky skořice
  • ¼ lžičky soli
Postup: V robotu rozmixujeme ořechy a poté přidáme ostatní ingredience. Umícháme těsto, které vložíme do ledničky a necháme ztuhnout. Vyválíme přes igelit a vykrajujeme. Vykrojené tvary necháme sušit v sušičce při 42 °C 4 hodiny a poté dáme vychladnout do lednice. Až budou tuhá, je možné je naskládat do krabice.

Plněné pracny

Pracny patří k tradičními cukroví, ale rozhodně nemusíte pro jejich výrobu rozpalovat troubu. Ingredience: (na pracny)
  • hrnek pekanových ořechů
  • hrnek lískových ořechů
  • ½ hrnku datlí
  • špetka soli
  • agávový sirup
(na náplň)
  • hrnek mandlí
  • hrnek kešu ořechů
  • hrst datlí
  • ½ lžičky vanilky
  • voda
  • 2 lžíce kakaového másla
(na čokoládu)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 3 lžíce rozpuštěného kakaového másla
Postup: Ořechy namoříme přes noc do vody. Všechny ingredience rozemeleme, dokud nevznikne těsto. Je-li suché, je možno přidat ještě hrušku/jablko. Z těsta vytvoříme pracny a necháme je sušit 8-10 hodin při 42 °C. Náplň vytvoříme rozmixováním potřebných ingrediencí, kromě kakaového másla. Měla by vzniknout hladká hmota. Vmícháme kakaové máslo a můžeme slepovat pracny. Čokoládu vytvoříme smícháním ingrediencí, ale opět nezahřát více než 42 °C. Poté můžeme pracny namáčet.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Načítáme…

Superúplněk 2016 prosinec

Všichni budou podráždění! Čeká nás druhý SUPERÚPLNĚK

Kila navíc po Vánocích

Bojíte se, kolik o Vánocích přiberete? 5 tipů, jak se kilům vyhnout