in

RECEPT: Velikonoční mazanec podle tradiční receptury

Velikonoční mazanec z hladké mouky
Mazanec je další oblíbenou velikonoční pochutinou. Tradičně se pekl na Bílou sobotu, aby byl na Boží hod velikonoční ráno dán k vysvěcení do kostela. To už dnes většina lidí nedělá, ale jistě přijde ráno k chuti i tak. Jak ho ale udělat tak, aby chutnal jako od babičky? Jeden recept na klasický mazanec pro vás máme i my. Zároveň známe odpověď i na často kladený dotaz, jak je to vlastně s použitou moukou.

Polohrubá nebo hladká?

Lidé často hledají, zda je možné udělat velikonoční mazanec z hladké mouky. Většina receptů totiž “velí” přidat polohrubou mouku. Někteří lidé však odjakživa dávají právě hladkou, kterou lze bez obav přidat. Zaleží, jak chutná víc vám. Ingredience:
  • 250 g polohrubé/hladké mouky
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • hrst rozinek
  • 1 dl rumu
  • 20 g kvasnic
  • 200-250 ml mléka
  • 1 vejce (na potření)
  • mandle (plátky) na posypání
Postup: Rozinky namočíme do rumu. Mouku do prosijeme do mísy, přidíme 2 lžíce cukr, sůl a žloutky. Do misky nalijeme část vlažného mléka a přidáme 1 lžíci cukru, kvasnice a necháme vzejít kvásek. Nakynutý kvásek přidáme do mísy, společně s mlékem a rozpuštěným máslem. Vmícháme rozinky (nejdříve zcedíme) a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 45 minut. Z vykynutého těsta vypracujeme bochánek, dáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C, dozlatova.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Načítáme…

Velikonoční beránek z piškotového těsta

RECEPT: Velikonoční beránek z piškotového těsta

Instagramové celebrity

Tyhle krásky si za příspěvek na Instagramu vydělají statisíce!