in

Recepty z vajec natvrdo: 4 tipy, co udělat s velikonoční nadílkou

Vejce na tvrdo recepty

Ve většině domácností to po Velikonocích vypadá stejně – hromada vajíček. Jenže ta si samozřejmě žádají urychleně zpracovat, jinak by byla skutečně jen na okrasu.

Už natvrdo uvařená vejce lze stále využít i v teplé kuchyni. Rozhodně to není pouze klasická vajíčková pomazánka. Pojďme se podívat na několik receptů, které rozhodně neurazí ani ty, kterým se již vajíčka stačila znechutit.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem

Tento recept je nejen rychlý, ale zároveň krásně sezónní. Medvědí česnek je nejen zdravý, ale zároveň dodá i skvělou svěží chuť.

Ingredience:

  • 6 vajec (natvrdo)
  • 1 svazeček čerstvého medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička hořčice
  • 150 g majonézy
  • Sůl, bílý pepř

Postup:

Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. V míse promícháme s nasekaným medvědím česnekem a jarní cibulkou (nakrájenou na kolečka). Přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a promícháme.

Vajíčková pomazánka

Recept, který vám možná bude připadat fádní, ale nelze mu upřít to, že je lety prověřený. Nemáte-li čas se dělat s ničím složitějším, ale přesto chcete vykoledovaná vejce zpracovat, je to ideální volba.

Ingredience:

  • 3 vejce natvrdo
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce změklého másla
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • Pažitka

Postup:

Vejce oloupeme, rozkrojíme a žloutky vyndáme. Bílky nastrouháme a žloutky utřeme s máslem a hořčicí. Vše dáme dohromady, přidáme zbytek ingrediencí a důkladně promícháme.

Skotská vejce

Tradiční skotské jídlo, které si oblibu získává i u nás. Ideálně se hodí i na cestování, třeba místo klasických řízků.

Ingredience:

  • 400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 4 vejce natvrdo
  • Toustový chléb
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Mleté maso dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme na 4 kuličky. Rozprostřeme na fólii a doprostřed dáme vejce. Jemně obalíme.

Z chleba uděláme strouhanku, kterou rozdrobíme a kuličku v ní obalíme. Hotové kuličky můžeme buď smažit ve vyšší vrstvě oleje, nebo zakápnout olivovým olejem a dát péct do zlatova při 180 °C.

Vejce mimóza

Skvělý předkrm, který se bude hodit především pokud čekáte návštěvu.

Ingredience:

  • 10 vajec natvrdo
  • 1 lžíce majonézy
  • Citronová šťáva
  • Mletá paprika
  • Salát (různé druhy)
  • Sůl, pepř, olivový olej
  • Bageta
  • Estragon

Postup:

Vejce oloupeme, rozkrojíme a žloutky opatrně vydlabeme do misky. Přidáme k nim trochu mleté papriky, nasekaný estragon, pepř, sůl a rozmícháme. Poté přidáme lžíci majonézy a citronovou šťávu. Promícháme do hladké hmoty.

Směs můžeme do vajíček dávat buď lžičkou nebo využít cukrářský pytlík. Ještě lze ozdobit např. lístkem petržele. Podáváme se směsi salátových listů, zakápnutých olivovým olejem, a plátky bagety.

Autor Simona Olšanská

Snad prý sympatická, snad prý okouzlující ... rozhodně rusovláska. Jsem Simona a mé texty se většinou točí kolem soužití mužů a žen a já už spoustu let zastávám ten názor, že muži musí být z jiné planety ... Asi z Marsu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Načítáme…

Partner lže

Jak poznat, že partner lže? Naučte se řeč těla!

Balenciaga a Ikea taška

Chcete světovou módu? Stačí vám Ikea taška za 19 Kč!