Jste zvyklí koupit v obchodě rajčata a hned po příchodu domů je vyskládat do lednice? Pak neděláte dobře. Alespoň to tvrdí odborníci, kteří zjistili, že chlad ovlivňuje chuť rajčat.
Teploty nižší než 12 °C totiž brání enzymům, aby rozvíjely chuť rajčat. Za vyšších teplot se totiž uvolňují těkavé látky zodpovědné za chuť.
Výhodou skladování v chladu je to, že rajčata budou dlouho krásně červená a na první pohled šťavnatá, ale chuť bude většinou velmi mdlá oproti těm skladovaným při vyšších teplotách.
Jistě jste již někdy na dovolené porovnávali chuť rajčat z tržišť, která jsou šťavnatá a plná chuti. Nemusí to nutně být pouze sluncem, ale právě skladováním. Schválně si zkuste polovinu koupených rajčat skladovat v chladu a druhou někde nad 12 °C a poté chuť porovnejte…