Jablečný koláč je klasickým dezertem, který si získává srdce mnoha milovníků sladkých pochoutek. Jeho kombinace měkkého těsta a šťavnatých jablek je prostě neodolatelná. Pokud hledáte recept na dokonalý jablečný koláč, zde je jednoduchý a osvědčený recept, který vám umožní vytvořit skvělou chuťovou symfonii.
Co budete potřebovat:
- 2 a 1/2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku másla (na kousky)
- 1/4 šálku studené vody
- 1/2 lžičky soli
- 4 až 5 středně velkých jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky)
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 lžičku skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku (volitelné)
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte formu na koláč máslem nebo použijte pečicí papír.
- Do velké mísy smíchejte mouku, krystalový cukr a sůl. Přidejte na kousky nakrájené máslo a s prsty nebo pomocí rozřezaného nože ho vpracujte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne křehké těsto.
- Přidejte studenou vodu a rychle promíchejte, dokud se těsto nespojí. Nenechte sebou příliš hnát, aby se těsto nerozehřálo. Zakryjte těsto a nechte ho odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
- Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte plátky jablek, hnědý cukr, skořici, mletý hřebíček (pokud používáte) a citronovou šťávu. Přidejte kukuřičný škrob a promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily.
- Rozdělte těsto na dvě části, jedna část by měla být větší (pro spodek koláče) a druhá menší (pro vrchní kryt koláče).
- Vyndejte větší část těsta z lednice a rozválejte ho na velikost formy na koláč. Pečlivě přenesete těsto do formy a jemně přitlačte do dna a okrajů.
- Přidejte jablkovou náplň na těsto ve formě, rovnoměrně ji rozložte.
- Vyndejte z lednice menší část těsta a rozválejte ho na velikost vrchního krytu koláče. Můžete vytvořit pruhy nebo jiný vzor na vrchním krytu, aby koláč vypadal atraktivněji.
- Pokud chcete, můžete vrchní kryt těsta potřít rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem pro zlatavý lesk.
- Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu přibližně 40 až 45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a jablka nejsou měkká a šťavnatá.
- Nechte koláč trochu vychladnout před servírováním. Můžete ho podávat samotný nebo s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Jablečný koláč je šťavnatý a aromatický dezert, který rozjasní vaše chutě. Můžete si ho vychutnat jako teplý koláč přímo z trouby nebo ho nechat vychladnout a vychutnat si jej později. Ať už si ho dopřáváte sami nebo ho sdílíte s rodinou a přáteli, jistě si pochutnáte na lahodné sladkosti v kombinaci s trpkou jablkovou chutí tohoto tradičního amerického dezertu.
Zdroj info: autorský článek.